Η Λία Μητσέα είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος και έχει πραγματοποιήσει ένα ευρύ φάσμα σπουδών και επιμορφωτικών προγραμμάτων Ψυχολογίας στην Ελλάδα και την Αγγλία.
Αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό της στην Συμβουλευτική Ψυχολογία στo Λονδίνο -London Metropolitan University / MSc. in Counselling Psychology με κατεύθυνση στην Εκλεκτική Ψυχοθεραπεία-Integrative Psychotherapy (Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία, Λογικο-θυμική Θεραπεία, Ψυχοθεραπεια Gestalt). Εξειδικεύθηκε στις Διατροφικές Διαταραχές με το πτυχίο Master Practitioner in Eating Disorders. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων, συνεδρίων και ημερίδων πάνω στην ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα και Αγγλία.
Αρχικά, εργάστηκε ως ασκούμενη στο Νοσοκομείο ‘Γεώργιος Παπανικολάου’, Γ΄ Νευρολογική Κλινική καθώς και στην Ε.Ψ.Υ.Κ.Α (Προστατευμένα Διαμερίσματα Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης), στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, (Ενδονοσοκομειακές και Εξωνοσοκομειακές δομές). Στη συνέχεια εργάστηκε ως πτυχιούχος ψυχολόγος στο Γ' Τμήμα Ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, και στην Χ.Ε.Ν.-Θεσ/νίκης (Πρόγραμμα Πληροφόρησης-Στήριξης-Παραπομπής Γυναικών-ευπαθών ομάδων).
Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της στο Λονδίνο εργάστηκε ως ασκούμενη Συμβουλευτική Ψυχολόγος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Oxleas NHS), στον Εθνικό Οργανισμό Ψυχικής Υγείας (Mind in Harrow) και στη Φυλακή Γυναικών HMP Holloway Prison, προσφέροντας ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία. Καθόλη την διάρκεια των σπουδών και στη συνέχεια ως Συμβουλευτική Ψυχολόγος εργάσθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Aγχώδη και Φοβικών Διαταραχών National Phobics Society (NPS) και στον Συμβουλευτικό Οργανισμό Πένθους (Camden, Islington & Westminster Bereavement Service).
Διεκπεραίωσε 6ετή κλινική εμπειρία εργαζόμενη σε ψυχιατρικές δομές στην Ιδιωτική Ψυχιατρική Κλινική στo Τμήμα των Εξαρτήσεων (Cranstoun Drug Services) και στον Οργανισμό RAPT στη Φυλακή Wandsworth HMP Prison στο πρόγραμμα των Εξαρτήσεων και στην πτέρυγα ψυχικά πασχόντων του νοσοκομείου της φυλακής. Έχει διατελέσει Υπεύθυνη Συμβουλευτική Ψυχολόγος του Τμήματος των Εξαρτήσεων και του Τμήματος Θεραπείας του Νοσοκομείου Priory Roehampton στο Λονδίνο, προσφέροντας ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, ομιλίες και σεμινάρια ψυχοπαθολογίας. Παράλληλα, από το 2001 εργάστηκε ιδιωτικά στο γραφείο της στο Λονδίνο, με ενήλικες & εφήβους.
Από το 2009 συνεχίζει στο γραφείο της στη Θεσσαλονίκη, με άτομα που αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως αγχώδεις διαταραχές, ψυχοσωματικές διαταραχές, κατάθλιψη, εξαρτήσεις, διατροφικές διαταραχές, προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων. Παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε πάσχοντες από διαταραχές προσωπικότητας, χρόνιες ασθένειες, πένθος, μετατραυματικό σύνδρομο καθώς επίσης διεξάγει και αξιολογεί ψυχομετρικές δοκιμασίες. Η επαγγελματική της δραστηριότητα περιλάμβανε τον συντονισμό ομάδων-Σχολές Γονέων ως εκπαιδεύτρια σε ομάδες (ΙΔΕΚΕ-Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων -Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων) & συνεχίζει την οργάνωση και διαχείριση ψυχο-εκπαιδευτικών ομάδων για Διατροφικές Διαταραχές, Διαχείριση Άγχους, Διαχείριση Θυμού.
Από το 2013 εργάζεται παράλληλα ως επιστημονική συνεργάτις στην Ιδιωτική Ψυχιατρική Κλινική Kusnacht Practice στην Ζυρίχη, Ελβετία.
Σε συνεργασία με την συνάδελφο συμβουλευτική ψυχολόγο, Κατερίνα Μύρβαλη δημιουργήθηκε το δίκτυο Ψυχολογικό Εργαστήρι (ΨΕ) που έχει σκοπό τη διοργάνωση ομιλιών, επιμορφωτικών σεμιναρίων προς το κοινό, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και φοιτητές. Κατ'επέκταση σε συνεργασία με τη διατροφολόγο Δάφνη Νταλάπα διαμορφώνονται κύκλοι σεμιναρίων και παρακολούθηση ατομικών περιπτώσεων με άτομα διατροφικών διαταραχών.
Η ίδια, κατά την διάρκεια των σπουδών της μέχρι και σήμερα συνεχίζει την προσωπική της ψυχοθεραπεία, απαραίτητο στοιχείο για την προσωπική της ανάπτυξη και επαγγελματική κατάρτιση.
Κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα και την Αγγλία.Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγωνστην Ελλάδα-(ΣΕΨ), του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (BPS), του Ομοσπονδιακού Συλλόγου των Εξαρτήσεων (FDAP) & του Βρετανικού Συλλόγου Συμβούλων και Ψυχοθεραπευτών (CCC).