Α) Με χειρουγικό καθαρισμόΒ) Με εφαρμογή V.A.CΓ) Εφαρμογή αυξητικών παραγόντων για την αντιμετώπιση ελκώνΔ) Εφαρμογη υαλουρονικου οξεος.Ε) Επιλεκτικός Χειρουργικος Καθαρισμος μεσω Υπερηχων (25ΚΗΖ) και Υδροβολής N/S ορού.
ΒροχοσκόπησηΕνδοσκοπικός έλεγχος κατάποσης (FEES)Παρακέντηση ΥπεζωκόταΔιαθωρακική ΥπερηχογραφίαΚατευθυνόμενη Διοθωρακική Βιοψία (FNA)MINI-MEDICAL θωρακοσκόπησηΧημική Πλευροδεσία
Τι είναι και σε τι χρησιμεύει το υπερηχογράφημα (Ultrasonography, U/S);
Η τεχνική αυτή βασίζεται στη ιδιότητα των υπερήχων (ήχοι με συχνότητες υψηλότερες από αυτές που μπορεί να ακούσει ο άνθρωπος) να ανακλώνται. Η τεχνική απεικονίζει όργανα συμπαγή όπως το ήπαρ ή περιέχοντα υγρό όπως η ουροδόχος κύστη και δεν είναι ιδιαίτερα ευκρινής για δομές όπως τα οστά ή οι πνεύμονες που είναι γεμάτοι αέρα. Έχει την δυνατότητα να ανιχνεύει όγκους, να κατευθύνει την διενέργεια βιοψιών, να δείχνει μεταβολές στη δομή εσωτερικών οργάνων ή ακόμα πολλές φορές και να θεραπεύει όπως στην περίπτωση λίθων του ουροποιητικού συστήματος (λιθοτριψία). Αποτελεί εύκολη, ανώδυνη, ανέξοδη τεχνική χωρίς τη χρήση επιβλαβούς ακτινοβολίας.
Η βρογχοσκόπηση είναι η διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός εξετάζει τους μεγάλους αεραγωγούς του ασθενούς (τραχεία, βρόγχους), οι οποίοι είναι οι κύριες οδοί που μεταφέρουν αέρα στους πνεύμονες.
Το βρογχοσκόπιο οπτικών ινών είναι η συνήθως χρησιμοποιούμενη συσκευή και αποτελείται από ένα λεπτό, εύκαμπτο, τηλεσκόπιο, περίπου σε πάχος μολυβιού.
Το βρογχοσκόπιο εισάγεται από τον γιατρό διά μέσου της μύτης, στο πίσω μέρος του λαιμού στον λάρυγγα και στην τραχεία και στην συνέχεια παρακάτω στους βρόγχους. Οι οπτικές ίνες επιτρέπουν στο φως να ακολουθεί ανεμπόδιστα, τις καμπυλώσεις του βρογχοσκοπίου και έτσι ο γιατρός μπορεί να παρατηρεί ευκρινώς το εσωτερικό των αεραγωγών του εξεταζόμενου ατόμου.
Το άκαμπτο βρογχοσκόπιο, που είναι σαν ένα λεπτό, ευθύ τηλεσκόπιο, δεν χρησιμοποιείται συχνά. Μπορεί να είναι αναγκαίο μόνο για ορισμένες διαδικασίες, και στα παιδιά. Για την χρησιμοποίησή του απαιτείται γενική αναισθησία ενώ στην βρογχοσκόπηση με οπτικές ίνες απαιτείται μόνο καταστολή.
Και οι δύο τύποι βρογχοσκοπίου έχουν ένα πλευρικό κανάλι , διά μέσου του οποίου μπορεί να περάσει και να οδηγηθεί προς το κάτω άκρο του , ένας λεπτός καθετήρας εξοπλισμένος με λαβίδα βιοψίας. Ο καθετήρας χρησιμοποιείται για την λήψη μικρού δείγματος για βιοψία από την εσωτερική επένδυση των βρόγχων, ή να αφαιρέσει μικρά αντικείμενα από τους αεραγωγούς (όπως πχ ένα φιστίκι πο μπορεί να έχει δημιουργήσει απόφραξη).
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους απαιτείται η βρογχοσκόπηση. Μια κοινή αιτία είναι εάν υπάρχει υπόνοια για καρκίνο στους βρόγχους (καρκίνος του πνεύμονα) λόγω ευρημάτων (σκιά ) στην ακτινογραφία θώρακος. Με την βρογχοσκόπηση ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει έναν όγκο σε ένα βρόγχο, και να λάβει δείγμα για μικροσκοπική εξέταση. Άλλοι λόγοι είναι: ο επίμονος βήχας , ή βήχας με αιμόπτυση, και η αιτία τους δεν είναι σαφής.
Το άκαμπτο βρογχοσκόπιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση αντικειμένων που έχουν εισπνευσθεί και φράσσουν τους αεραγωγούς , όπως είναι τα φιστίκια.
Βρογχοσκόπηση με ευέλικτο βρογχοσκόπιο
Αυτή γίνεται συνήθως σε εξωτερικούς ασθενής ή ασθενείς νοσηλείας μιας ημέρας. Ο γιατρός προκαλεί μούδιασμα στο εσωτερικό της μύτης και στο πίσω μέρος του λαιμού , διά ψεκασμού με κάποιο τοπικό αναισθητικό. Αυτό μπορεί να κάνει τον εξεταζόμενο να νοιώσει κάπως δυσάρεστα αλλά συνήθως χορηγείται και κάποιο κατασταλτικό, με ένεση σε μία φλέβα στο πίσω μέρος του χεριού ώστε να τον βοηθήσει να χαλαρώσει . Το ηρεμιστικό μπορεί να προκαλέσει υπνηλία αλλά επειδή δεν αποτελεί γενική αναισθησία ο εξεταζόμενος δεν αποκοιμάται. Ωστόσο, είναι απίθανο να θυμάται μετά τίποτα για την διενεργηθείσα βρογχοσκόπηση αν έχει χορηγηθεί ηρεμιστικό.
Ο εξεταζόμενος συνδέεται με οθόνη monitor ώστε να ελέγχονται οι καρδιακοί σφυγμοί και η αρτηριακή πίεση, κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Μια συσκευή που ονομάζεται οξύμετρο παλμού μπορεί επίσης να τοποθετηθεί σε ένα δάχτυλο, για να ελέγχει την περιεκτικότητα σε οξυγόνο του αίματος και ειδοποιεί τον γιατρό εάν χρειαστεί επιπλέον οξυγόνο κατά την διάρκεια της βρογχοσκόπησης. Σ’αυτήν την περίπτωση, ο γιατρός τοποθετεί ένα μαλακό πλαστικό σωλήνα ακριβώς μέσα στο ρουθούνι της μύτης και χορηγεί οξυγόνο κατά την διάρκεια της διαδικασίας.
Ο γιατρός εισάγει την άκρη του βρογχοσκοπίου στο ρουθούνι της μύτης και στη συνέχεια το οδηγεί με ήπιο τρόπο , στο το πίσω μέρος του λαιμού και στην συνέχεια στον λάρυγγα (τραχεία) του εξεταζόμενου . Μερικές φορές αυτή η διαδικασία γίνεται μέσω του στόματος και όχι μέσω της μύτης, αν οι ρινικές οδοί παρουσιάζουν στενότητα. Ο γιατρός παρατηρεί και εξετάζει με το βρογχοσκόπιο , την εσωτερική επένδυση της τραχείας και των μεγάλων βρόγχων ( κύριοι αεραγωγοί ). Επίσης , τα σύγχρονα βρογχοσκόπια μεταδίδουν εικόνες , με την βοήθεια μιας κάμερας τοποθετημένης στο άκρο τους , σε μια οθόνη τηλεόρασης ώστε να γίνεται καλύτερη η εξέταση από τον γιατρό. Η βρογχοσκόπηση μπορεί να προκαλέσει βήχα στον εξεταζόμενο.
Ο γιατρός μπορεί να λάβει ένα ή περισσότερα δείγματα από το εσωτερικό τοίχωμα της αναπνευστικής οδού , ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο γίνεται η εξέταση και τα ευρήματα που προκύπτουν κατά την διάρκειά της. Αυτή η λήψη δείγματος είναι ανώδυνη. Τα δείγματα αποστέλλονται στο εργαστήριο για βιοψία , και μικροσκοπική εξέταση. Το βρογχοσκόπιο αφαιρείται στην συνέχεια με ήπιο τρόπο.
Η βρογχοσκόπηση αυτή καθεαυτή συνήθως διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά. Ωστόσο, απαιτούνται τουλάχιστον δύο ώρες για ολόκληρη την διαδικασία, που περιλαμβάνει την προετοιμασία, τον απαιτούμενο χρόνο για να ενεργήσει το ηρεμιστικό , για την ίδια βρογχοσκόπηση και την πλήρη ανάκτηση των λειτουργιών του εξεταζόμενου.
Βρογχοσκόπηση με άκαμπτο βρογχοσκόπιο
Εδώ απαιτείται γενικό αναισθητικό παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται για μικρές εγχειρήσεις. Έτσι, μετά την χορήγηση του αναισθητικού, το επόμενο πράγμα που αντιλαμβάνεται ο εξεταζόμενος μετά την αφύπνισή του είναι το δωμάτιο ανάκαμψης.
Οι περισσότεροι που κάνουν βρογχοσκόπηση δεν έχουν παρουσιάσει κανένα πρόβλημα. Η μύτη και ο λαιμός μπορεί να είναι λίγο ερεθισμένοι για μια ημέρα περίπου. Μπορεί να υπάρξει αίσθημα κούρασης ή υπνηλίας για αρκετές ώρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που προκαλούνται από το ηρεμιστικό. Υπάρχει ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης λοίμωξης τον λαιμό ή στο του στήθος μετά από βρογχοσκόπηση.
Αν πάρθηκε δείγμα για βιοψία μπορεί να εμφανιστεί λίγο αίμα στα πτύελα αρκετές φορές την επόμενη ημέρα. Σπάνια, η βρογχοσκόπηση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον πνεύμονα. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν ληφθεί εξειδικευμένο δείγμα για βιοψία από τον πνευμονικό ιστό και μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει την «κατάρρευση» του πνεύμονα. Σοβαρές επιπλοκές συμβαίνουν σε λιγότερο από 1 στις 1000 βρογχοσκοπήσεις.
Η εργοσπιρομετρία ή πιο σωστά καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης (ΚΑΔΚ) είναι μία πολύ χρήσιμη και απλή διαδικαστικά εξέταση. Με αυτήν παίρνουμε πληροφορίες για τη λειτουργία οχι μόνο της καρδιάς και των πνευμόνων, αλλά για το σύνολο του οργανισμού, τόσο κατά την ηρεμία αλλά κυρίως κατά την άσκηση. Να αναφέρουμε ότι η εργοσπιρομετρία αποτελεί τμήμα της καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κοπώσεως. Στην κλινική πράξη χρησιμοποιείται στη διάγνωση, στην εκτίμηση της βαρύτητας και της πρόγνωσης διαφόρων νοσημάτων, καθώς και στην αξιολόγηση της θεραπείας. Χρησιμοποιείται επίσης στη μέτρηση του βασικού μεταβολισμού (τόσο κατά την ηρεμία αλλά και κατά την άσκηση) αλλά και σε όλα τα επαγγελματικά αθλητιατρικά κέντρα για την εκτίμηση της φυσικής κατάστασης των αθλητών.Πώς διενεργείται η εργοσπιρομετρία; Η δοκιμασία διενεργείται είτε σε εργομετρικό ποδήλατο (κυκλοεργόμετρο) είτε σε κυλιόμενο τάπητα και καταγράφονται μετρήσεις από το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, το κυκλοφορικό και το μυοσκελετικό σύστημα.
Της δοκιμασίας προηγείται συνήθως η σπιρομέτρηση.Εργοσπιρομετρία - καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κοπώσεως.Διενέργεια καρδιοαναπνευστικής δοκιμασίας κοπώσεως σε εργοποδήλατο.
Αέρια αίματος και γαλακτικό οξύ Αρτηριακή πίεση Ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας Ηλεκτροκαρδιογράφημα κοπώσεως Καρδιακή συχνότητα Μεταβολικές παράμετροι όπως κατανάλωση οξυγόνου (VO2) και αποβολή διοξειδίου του άνθρακος (VCO2), αναερόβιο ουδό (AT) και ο κατά λεπτό εκπνεόμενος όγκος αέρα (VE) Οξυμετρία (οξυγόνο αίματος) ΗΚΓ- EKG - ECG κατά την εργοσπιρομέτρηση σε τεστ κοπωσεως Hλεκτροκαρδιογράφημα για έλεγχο ισχαιμίας και ρυθμού κατά την καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κοπώσεως
Η εργοσπιρομετρία, σε σύνθετες ή σοβαρές νόσους, μπορεί να υποδείξει τόσο το πάσχων σύστημα (πχ καρδιά ή πνεύμονες) αλλά και να εκτιμήσει (ποσοτικοποιήσει) το βαθμό και τη σοβαρότητα που αυτό πάσχει.
Ιατρική ένδειξη για να υποβληθούν σε καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κοπώσεως έχουν όσοι παρουσιάζουν:
Δύσπνοια προσπαθείας αγνώστου αιτιολογίας Ελάττωση της ικανότητας για άσκηση
Νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος:
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια Εκτεταμένες βρογχιεκτασίες Κυστική ίνωση Άσθμα στην άσκηση Πνευμονική υπέρταση Πνευμονική ίνωση
Νοσήματα του καρδιαγγειακού: Στεφανιαία νόσος Καρδιακή ανεπάρκεια Προεγχειρητική εκτίμηση κινδύνου πχ Καρκίνος του πνεύμονα Μεταμόσχευση καρδιάς ή πνευμόνων
Προγράμματα αποκατάστασης
Εκτίμηση της αναπηρίας
Σφύξεις, προπόνηση, φυσική κατάσταση, ένταση προπόνησης, αερόβια, αναερόβια
Καθορισμός προπονητικού προγράμματος με βάση την εργοσπιρομέτρηση
Εκτός από τις ιατρικές ενδείξεις, όπως αναφέρθηκαν προηγουμένως σε εργοσπιρομετρία μπορεί να υποβληθούν και άλλες ομάδες του πληθυσμού για εκτίμηση του βαθμού λειτουργίας διαφόρων παραμέτρων του οργανισμού.
Αθλητές
Έλεγχος της φυσικής κατάστασης
Έλεγχος της αποτελεσματικότητας της προπόνησης σε διαδοχικές μετρήσεις
Καθορισμός του είδους της άσκησης (αερόβια, αναερόβια)
Καθορισμός του προπονητικού προγράμματος και της βέλτιστης έντασης της άσκησης
Μέτρηση βασικού μεταβολικού ρυθμού (Resting Metabolic Rate kcal/h) για σχεδιασμό της διατροφής
Παχύσαρκοι
Μέτρηση βασικού μεταβολικού ρυθμού (Resting Metabolic Rate, kcal/h) για σχεδιασμό διαιτολογικού προγράμματος
Καθορισμός προγράμματος άσκησης
Έλεγχος του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος
Εργοσπιρομετρηση, τεστ κοπωσεως,
Διάγραμμα επανόδου καρδιακών σφύξεων αθλητή μετά την εργοσπιρομέτρησηΕίναι επικίνδυνη εξέταση;
Η εξέταση είναι ασφαλής με σπάνια ανεπιθύμητα συμβάντα τα οποία συμβαίνουν σε ποσοστά ίδια με αυτά της καρδιολογικής δοκιμασίας κοπώσεως (κοινώς test κοπώσεως). Σύμφωνα με διεθνείς κλινικές μελέτες, η πιθανότητα θανάτου είναι λιγότερο από 0.01% (δηλαδή 1 σε 10.000 περιστατικά), ενώ αρρυθμίες δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, όπως π.χ. η κοιλιακή μαρμαρυγή, εμφανίζονται με πιθανότητα 0.05% (δηλαδή 5 σε 10.000 περιστατικά). Βέβαια τα ποσοστά αυτά δεν είναι τα ίδια σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού (πχ καρδιοπαθείς και αθλητές).
Ποια είναι τα αίτια του καρκίνου του πνεύμονα?
Είναι βέβαιο ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα. Το 80%-85% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές (9-10 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ήταν καπνιστές), ενώ οι καπνιστές έχουν 20 φορές πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα από τους μη καπνιστές.Το παθητικό κάπνισμα (δηλαδή η έκθεση των μη καπνιστών στον καπνό του τσιγάρου) αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης του καρκίνου του πνεύμονα κατά 20% -30%. Η ατμοσφαιρική ρύπανση εκτός από τις άλλες βλάβες που προκαλεί στον πνεύμονα μπορεί να οδηγήσει και σε καρκίνο.
Τέλος, για τον καρκίνο του πνεύμονα ενοχοποιούνται και ορισμένες βιομηχανικές ουσίες, όπως ο αμίαντος ο οποίος ανευρίσκεται στα ναυπηγία, στα μεταλλεία αμιάντου, σε βιομηχανίες μονωτικών υλικών, σε εργασιακούς χώρους κατασκευής φρένων και αλλού.
Πως το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα;
Καπνίζοντας, καρκινογόνες ουσίες εισέρχονται στον πνεύμονα και προκαλούν βλάβη στο γενετικό υλικό (D.N.A.) των κυττάρων του πνεύμονα. Έτσι τα κύτταρα που έχουν υποστεί την παραπάνω βλάβη, χάνουν τον έλεγχο του πολλαπλασιασμού και της ανάπτυξης τους και καθίστανται, καρκινικά.
Βοηθάει η διακοπή του καπνίσματος;
Ναι, διότι όσο νωρίτερα διακόψει κανείς το κάπνισμα, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη.
Η διακοπή του καπνίσματος ελαττώνει κατά 30%-50% τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα μετά από 10 χρόνια, σε σχέση με αυτούς που συνεχίζουν να καπνίζουν, ενώ μετά από 15 χρόνια από τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος του καρκίνου του πνεύμονα ελαττώνεται σχεδόν στο επίπεδο εκείνων των ατόμων που δεν κάπνισαν ποτέ.
Γενικά, ανεξάρτητα από το είδος του τσιγάρου (ελαφρύ ή βαρύ), όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζουμε ημερησίως και όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική διάρκεια, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.
Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα;
Γίνεται με το ιστορικό, την κλινική εξέταση, τον εργαστηριακό έλεγχο και τις διάφορες απεικονιστικές μεθόδους όπως: η απλή ακτινογραφία θώρακος, η υπολογιστική τομογραφία θώρακος (C/T), η μαγνητική τομογραφία (MRI) , το υπερηχογράφημα (U/S), η τομογραφία με εκπομπή ποζιτρονίων (PET), η υπολογιστική τομογραφία εκπομπής απλών φωτονίων (SPECT) και το σπινθηρογράφημα οστών (Scaning).
Με τη βοήθεια των παρακάτω μεθόδων:
Ανιχνεύουμε ύποπτες περιοχές και ανωμαλίες
Συλλέγουμε πληροφορίες που αφορούν το μέγεθος, την εντόπιση και τα σημεία επέκτασης μια κακοήθειας
Μπορούμε να διενεργήσουμε κατευθυνόμενη βιοψία
Ελέγχουμε τα αποτελέσματα της θεραπείας
Ποια είναι τα είδη της αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα;
Χειρουργική θεραπεία: Εφαρμόζεται και έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν η νόσος βρίσκεται στα αρχικά στάδια.
Ακτινοθεραπεία : Μπορεί να εφαρμοστεί προεγχειρητικά (για τη σμίκρυνση του όγκου ώστε μετά να γίνει χειρουργική αφαίρεσή του), μετεγχειρητικά (ώστε να καθαριστεί η περιοχή από τυχόν υπολειμματικά καρκινικά κύτταρα, σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία.
Χημειοθεραπεία: Με τα σύγχρονα χημειοθεραπευτικά φάρμακα που υπάρχουν, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τον καρκίνο του πνεύμονα.
Πως μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα (πρόληψη);
Για να μειωθούν οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, θα πρέπει να μη γίνεται έκθεση στους διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω (κάπνισμα, ρύπανση, βλαπτικές βιομηχανικές ουσίες κλπ).
Τέλος πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα καθώς και οι δίαιτες πλούσιες σε βιταμίνη Α &C και η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, ενώ αντίθετα η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
ΣΑΠΑΡΔΑΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ
ΙΑΤΡΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΑ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΣΠΙΡΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΘΩΡΑΚΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΡΥΠΑΡΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΦ (Μονάδας αυξημένης φροντίδας) Κ.Α. <ΕΥΕΞΙΑ>
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Γ΄ κλινικης στο Κέντρο Αποκατάστασης «ΕΥΕΞΙΑ»
ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ Βαφοπούλου 6 Πεύκα-Ρετζίκι Θεσσαλονίκης.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Πνευμονολογικής-Ογκολογικής Κλινικής Α.Ν.Θ
ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Διεύθυνση Βαφοπούλου 6, Πεύκα Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνα 6937436676, 2310674442
Ε-mail [email protected]
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
1993 Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής, ΝΙS Σερβία
1993-1995 Ιατρός στον Ελληνικό Στρατό Πρόγραμμα Κατάρτισης
1996-1997 Ιατρός σε υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου στο Π. Ιατρείο Φλαμπούρου Φλώρινας.
1997-1999 Άσκηση ως ειδικευόμενος Ιατρός στην Παθολογία – Ογκολογία
στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Θεαγένειο.
1/2000-9/2007 Επιστημονικός συνεργάτης της Πνευμονολογικής – Ογκολογικής Κλινικής και της Μονάδας Βρογχοσκόπησης
Για την αποπεράτωση Επιστημονικής Μελέτης που αφορά την έρευνα με θέμα την «Αξιολόγηση αυξητικού παράγοντα λευκών (GMCSF) σε τραχειίτιδα ακτινικής αιτιολογίας σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα», με συμμετοχή σε: κλινικά πρωτόκολλα, στα εξωτερικά Ιατρεία, εκπόνηση επιστημονικών εργασιών και διατομειακά μαθήματα Παθολογίας – Ογκολογίας.
2003-2004 Άσκηση ως ειδικευόμενος Ιατρός στην Πνευμονολογία στο Α.Ν.Θ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ.
Απασχόληση σε: χημειοθεραπευτικά σχήματα, Εξωτερικά Ιατρεία, το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος, το Αναπνευστικό Εργαστήριο, τη Σύγχρονη Επεμβατική Βρογχοσκοπική Μονάδα, Ερευνητικά Κλινικά πρωτόκολλα, επεξεργασία και δημοσίευση εργασιών, συμμετοχή ως ομιλητής σε εκπαιδευτικές ημερίδες στον καρκίνο του πνεύμονα, συγκέντρωση στοιχείων και καταγραφή δεδομένων για ερευνητικές εργασίες.
2007-2010 Άσκηση στην ειδικότητα της Πνευμονολογίας στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Γ.Π.Ν. " ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ", Θεσσαλονίκης.
Απασχόληση σε: εφημερίες, Εξωτερικά Ιατρεία, 6 μήνες στη Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, άσκηση στο Βρογχοσκοπικό τμήμα, στο αναπνευστικό εργαστήρι, στο εργαστήριο Έρευνας Αλλεργικών βρογχοπνευμονοπαθειών, εξάσκηση στην ακτινοδιαγνωστική θώρακα, στο χειρισμό παθολογικών πνευμονολογικών και καρδιολογικών προβλημάτων.
Από Σεπτέμβριο του 2008 έως Μάρτιο του 2010 μέσα στα πλαίσια της ειδικότητας εργάστηκε στη Μονάδα Έρευνας Νεοπλασιών Πνευμόνων της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής. Απασχόληση με: αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο πνεύμονα, κλινικά πρωτόκολλα και το ερευνητικό έργο της Μονάδας.
15-17/10/2009 Άσκηση στο ‘Μedical Thoracoscopy’ ERS School Postgraduate Seminar
15/3/2010 Άδεια χρησιμοποίησης τίτλου Ιατρικής Ειδικότητας Πνευμονολόγου μετά από επιτυχία στις εξετάσεις ειδικότητας.
2003-2005 Eιδικότητα γενικης χειρουργικής
Εξειδικευση στην αντιμετωπιση του ρυπαρου τραυματος.
2014 Εξειδίκευση στην ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΓΟΣΠΙΡΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Συμμετοχή ως εκπαιδευόμενος σε περί τα 50 διεθνή και εθνικά ιατρικά συνέδρια.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
2009-2010 Νευροψυχιατρική Κλινική ‘‘San Vitale’’, Ν. Ραιδεστός
2007-2008 Κεντρική Κλινική ‘‘Τατιάνα’’, Όμιλος Euromedica Θεσσαλονίκη.
2001-2003 Επιστημονικός συνεργάτης της ογκολογικής ομάδας της Κλινικής ‘‘Γαληνός’’ Θεσσαλονίκης
2001-2003 ‘‘Γενική Κλινική’’ Θεσσαλονίκης, ως επιστημονικός συνεργάτης της ογκολογικής ομάδας.
2000-2010 Κλινική Νευροψυχιατρικών παθήσεων ‘‘ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΝ’’, Θεσσαλονίκης. Τρίλοφος
2000-2004 Ελληνική Ογκολογική Ερευνητική Ομάδα Η.O.R.G. (Hellenic Oncology Research Group) Θεσσαλονίκης, ως ερευνητής, επιμελητής-συντονιστής ερευνητικών πρωτοκόλλων
2000-σήμερα Ενεργό μέλος των Ιατρών του Κόσμου.
2000-σήμερα Ενεργό μέλος της Οργάνωσης Α.Η.Ε.Ρ.Α. (American Hellenic Educational Progressive Association)
2000-2007 Επιστημονικός Συνεργάτης σε ερευνητικά πρωτόκολλα στην Πνευμονολογική-Ογκολογική Κλινική του Α.Ν.Θ. Θεαγένειο.
2001-2003 Γενικός Γραμματέας της Α.Η.Ε.Ρ.Α., τμήμα Θεσσαλονίκης, Αlexander the Great chapter.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Eνασχόληση για 14 χρόνια με καρκινοπαθείς,διαχείρηση καρκινοπαθών τελικού σταδίου κατοικον,με παρακέντηση θώρακα,ασκητικού υγρού.
Ενασχοληση με ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ καρκινου πνευμονα.
Αντιμετώπιση καρκινικού πόνου,τοποθέτηση κεντρικής φλεβικής γραμμής,παρεντερικής διατροφής.
Διαγνωστικές θεραπευτικές εξετάσεις.
ΒΡΟΓΧΟΣΚΟΠΙΣΗ, ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΠΟΣΗΣ, Σπιρομέτρηση,Μέτρηση στοματικών πιέσεων)
Ιατρείο διακοπής καπνίσματος
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΛΚΩΝ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ.
Α) Με χειρουγικό καθαρισμό
Β) Με εφαρμογή V.A.C
Γ) Εφαρμογή αυξητικών παραγόντων για την αντιμετώπιση ελκών
Δ) Εφαρμογη υαλουρονικου οξεος.
Ε) Επιλεκτικός Χειρουργικος Καθαρισμος μεσω Υπερηχων (25ΚΗΖ) και Υδροβολής N/S ορού.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Αξιολόγηση αυξητικού παράγοντα λευκών (GMCSF) σε τραχειίτιδα ακτινικής αιτιολογίας σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα
Ιντερφερόνη-γ στον καρκίνο του πνεύμονα – τοπικές ενδοογκικές εγχύσεις δια μέσου του βρογχοσκοπίου σε ενδοβρογχικούς όγκους.
Αντιμετώπιση των όγκων τραχείας και μεγάλων βρόγχων με ενδοογκική με βελόνη έγχυση δοξορουβικίνης δια μέσου του ευκάμπτου βρογχοσκοπίου.
Αντιμετώπιση των ενδοβρογχικών όγκων με LASER.
Ιντερφερόνη-α σε κακοήθεις πλευριτικές συλλογές.
Κλινική χρησιμότητα της ενδοβρογχικής σταδιοποίησης μέσω του εύκαμπτου βρογχοσκοπίου, στην εξατομικευμένη προς τον ασθενή αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.
Επιδημιολογική μελέτη παρατήρησης οστικών συμβαμάτων σε ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα και οστική νόσο.
Τυχαιοποιημένη φάσης ΙΙΙ μελέτη σύγκρισης των συνδυασμών Καρβοπλατίνη + Δοσεταξέλη, Καρβοπλατίνη + Βινορελμπίνη και Δοσεταξέλη + Γεμσιταβίνη με παράλληλη ενδοογκική έγχυση Λιποσαμιακής Δοξορουβικίνης σε ασθενείς με μη-μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα.
Ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με ενδοογκικές εγχύσεις Λιποσωμιακής Δοξορουβικίνης και χρήση Laser σε ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα από πλακώδες επιθήλιο και ενδοβρογχική βλάβη.
Τυχαιοποιημένη φάσης ΙΙΙ μελέτη σύγκρισης της Πεμετρεξίδης με την Δοσεταξέλη με παράλληλη ενδοβρογχική έγχυση Λιποσωμιακής Δοξορουβικίνης, ως χημειοθεραπεία δεύτερης γραμμής σε ασθενείς με μη-μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα.
Τυχαιοποιημένη φάσης ΙΙΙ μελέτη σύγκρισης του συνδυασμού Καρβοπλατίνη + Πεμετρεξίδη έναντι Καρβοπλατίνη μονοθεραπεία, με παράλληλη ενδοϋπεζωκοτική έγχυση Λιποσωμιακής Δξορουβικίνης ως χημειοθεραπεία πρώτης γραμμής σε ασθενείς με κακοήθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα.
Τυχαιοποιημένη φάσης ΙΙΙ μελέτη σύγκρισης των συνδυασμών Λιπολατίνη + Γεμσιγαβίνη και Σισπλατίνη + Γεμσιταβίνη ως χημειοθεραπεία πρώτης γραμμής σε ασθενείς με προχωρημένο μη-μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα.
Ανοιχτή μελέτη παρατήρησης της ασφάλειας κατά την εβομαδιαία χορήγηση ανασυνδυασμένης ανθρώπινης ερυθροποιητίνης – Epoetin-a – σε ασθενείς με αναιμία οι οποίοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για συμπαγείς όγκους, κακόηθες λέμφωμα ή πολλαπλούν μυέλωμα.
Υποδοχείς Σωματοστατίνης στον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και χρησιμότητα της αναστολής τους στην θεραπευτική στρατηγική.
Κλινική μελέτη αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας της κορτιζόνης – p.os και εισπνεόμενη – στην πρόληψη και αντιμετώπιση της μετα-ακτινικής ίνωσης στους ακτινοθεραπευόμενους ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα.
Κλινική μελέτη αξιολόγησης των ενδοϋπεζωκοτικών και ενδοπεριτοναϊκών εγχύσεων χημειοθεραπευτικών και ανοσοδιεγερτών στην αντιμετώπιση της κακοήθους πλευρίτιδας και του μεταστατικού ασκίτη.
Μια πολυεθνική , τυχαιοποιημένη , διπλά τυφλή μελέτη που συγκρίνει το AFLIBERCEPT έναντι του εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με ντοσεξετάλη δεύτερης γραμμής μετά την αποτυχία της θεραπείας με βάση την πλατίνη για τον τοπικώς προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ).
Πολυκεντρική Κλινική Μελέτη Φάσης ΙΙΙ με τίτλο: Μια πολυκεντρική, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη Φάσης ΙΙΙ του Sorafenib (BAY43-9006) σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα ή ανθεκτικό, προχωρημένο, με επικρατούσα (NSCLC) μετά από 2 ή 3 προηγούμενα θεραπευτικά σχήματα.
Πολυκεντρική κλινική μελέτη 20070782: Μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη έναντι εικονικού φαρμάκου μελέτη για την εκτίμηση της μακροχρόνιας ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της δαρβεποετίνης άλφα χορηγούμενης σε δόσεις των 500μg μια φορά κάθε 3 εβδομάδες σε αναιμικούς ασθενείς με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που λαμβάνουν χημειοθεραπεία πολλαπλών κύκλων.
ΑΛΛΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣΥποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2006.Δίπλωμα οδήγησης ερασιτεχνικό (από το 1983) επαγγελματικό 3ης κατηγορίας (από το 1986)
Γλώσσες: Ελληνικά, Σερβικά (Άριστο επίπεδο), Αγγλικά (Μέτριο επίπεδο)
Χρήση: Windows
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
2/2/2000 ΙCACT 10th International congress on anti-cancer treatment.
Tίτλος ‘‘ΙFN-γ in the management of malignant pleural effusions. 10th International Congress on Anti-Cancer treatment’’.Συγγραφείς Sarikos G, Baka S, Glaktidou G, Sapardanis J, Kortsaris AH.
2000 Institute of Pulmonology-Oncology NOVI-SAD SERBIA
Τίτλος "Paclitaxel plus Carboplatin versus Paclitaxel plus Gemcitabine in advance non-small lung cancer".Συγγραφείς E. Ginikopoulou, I. Sevastiadou, I. Boukovinas, P. Makrantonakis, I. Stergiou, P. Papkotoulas, I. Sapardanis, K. Dimitriadis.
2007 16th International Congress of Cytology.
Τίτλος "Immunocytochemical evaluation of 4 antibodies in correlation with new therapeutic procedure in patients with mesothelioma."Συγγραφείς Charalampidis C, Kampas L, Valeri R, Badilas C, Boglou K, Panagiotou A, Sapardanis I, Destouni C, Angel J.
12-16/9/2009 ERS annual meeting ViennaΤίτλος “The role of somatostatin analogues in combination to antineoplastic agents in the treatment of SCLC patients (preliminary findings)’’
Συγγραφείς E. Eleftheriadou, G. Gerasimou, P. Zarogoulidis, C. Giouka, G. Balassoulis, I. Sapardanis, T. Kontakiotis, A. Gotzamani-Psarrakou, N. Karatzas, K. Zarogoulidis.
Τίτλος “A preliminary study comparing pemetrexed/ caboplatin (PC) versus docetaxel/ carboplatin (DC) as second line therapy in lung cancer patients’’Συγγραφείς E. Eleftheriadou, P. Zarogoulidis, G. Balassoulis, I. Sapardanis, E Boutsikou, C Gioka, I Sapardanis, T tsiouda, T. Kontakiotis, Zarogoulidis.
Τίτλος “A preliminary study on targeted therapies in advanced lung cancer patients’’
Συγγραφείς E Boutsikou, P. Zarogoulidis, E. Galaktidou, I. Sapardanis, G. Balassoulis, L. Sakkas, T. Kontakiotis, K. Zarogoulidis.
31/7-4/8/2009 World Conference on Lung Cancer 13th, San FransiscoΤίτλος “Long acting somatostatin analogues in combination to antineoplastic agents in the treatment of SCLC patients (preliminary findings)’’
Συγγραφείς K. Zarogoulidis, E. Eleftheriadou, G. Gerasimou, P. Zarogoulidis, C. Gioka, G. Balassoulis, I. Sapardanis, T. Kontakiotis, A. Gotzamani-Psarrakou, N. Karatzas, L. Sichletidis.
4-8/10/2010 ASCO annual meeting Chicago, USAΤίτλος “Long acting somatostatin analogues survival differences in limited and extensive disease SCLC patients’’
Συγγραφείς K. Zarogoulidis, E. Eleftheriadou, G. Gerasimou, P. Zarogoulidis, I. Sapardanis, T. Kontakiotis, G. Galaktidou, A. Gotzamani-Psarrakou, N. Karatzas.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
21/3/1999 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού, Αθήνα.Τίτλος “Υποδοχείς του τύπου-ινσουλίνης (IGF-1-R) και του επιδερμικού (EGF-R) αυξητικού παράγοντα σε πρωτοπαθείς όγκους εγκεφάλου (ΠΟΕ). Σημασία για την πορεία και την ορμονοθεραπεία τους’’
Συγγραφείς Κ. Παζαΐτου, Δ. Σαχπαζίδου, Δ. Παπαδοπούλου, Ι. Σαπαρδάνης, Μ. Φυλακτάκης, Χ. Γρηγοριάδης, Γ. Γαλακτίδου, Α. Κορτσάρης, Η. Βαϊνάς.
6/10/2000 6ο Πανελλήνιο συνέδριο παθολογίας, ΑθήναΤίτλος ‘‘Χορήγηση ερυθροποιητίνης Β σε ασθενείς με αναιμία με πρωτοπαθή καρκίνο πνεύμονα’’.
Συγγραφείς Άντζελ Ι, Σαπαρδάνης Ι.1-4/12/2005 14° Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, Θεσσαλονίκη
Τίτλος “Αύξηση της επιβίωσης με συνδυασμένες θεραπείες σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα’’Συγγραφείς Ι. Άντζελ, Ι. Σαπαρδάνης, Σ. Παπότη, Ε. Μπούτσικου, Χ. Μπαδήλας, Γ. Σαρίκος.
Τίτλος “Καρκίνος πνεύμονα και εμφυτεύματα σιλικόνης: Παρουσίαση περιστατικού και βιβλιογραφική αναφορά.’’
Συγγραφείς Ι. Άντζελ, Ε. Μπούτσικου, Σ. Παπότη, Χ. Μπαδήλας, Ι. Σαπαρδάνης, Γ. Σαρίκος.
1/4/2006 21ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο, Θεσσαλονίκη.Τίτλος “Πνευμονολογική φυματίωση και φυματιώδης σπονδυλίτιδα: Παρουσίαση περιστατικού’’
Συγγραφείς Ι. Άντζελ, Χ. Μπαδήλας, Ε. Μπούτσικου, Σ. Παπότη, Ι. Σαπαρδάνης, Γ. Σαρίκος.
Τίτλος “Καρκίνος πνεύμονα και σπάνια μετάσταση: Παρουσίαση περιστατικού.’’Συγγραφείς Ι. Άντζελ, Ι. Σαπαρδάνης, Σ. Παπότη, Ε. Μπούτσικου, Χ. Μπαδήλας, Γ. Σαρίκος.
Τίτλος “Καρκίνος Πνεύμονα σε φορέα β-Μεσογειακής αναιμίας: Παρουσίαση περιστατικού’’
Συγγραφείς Ε. Μπούτσικου, Ι. Άντζελ, Σ. Παπότη, Ι. Σαπαρδάνης, Χ. Μπαδήλας, Γ. Σαρίκος.
Τίτλος “Μακρά επιβίωση με τοπική θεραπεία σε καρκίνο πνεύμονα: Παρουσίαση περιστατικού’’Συγγραφείς Ι. Άντζελ, Σ. Παπότη, Ε. Μπούτσικου, Ι. Σαπαρδάνης, Χ. Μπαδήλας, Γ. Σαρίκος.
3/6/2006 Σεμινάριο Πνευμονολογικής – Ογκολογικής Κλινικής Θεαγενείου, ‘Νεοπλάσματα Πνεύμονα- Χ.Α.Π.: Νέες απόψεις’, Πήλιο.
Τίτλος “Στρατηγική αντιμετώπισης του καρκίνου πνεύμονα’’
2-5/11/2006 15° Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, ΗράκλειοΤίτλος ‘‘Προγνωστική εκτίμηση του δείκτη πολλαπλασιασμού Κ167 στα μη μικροκυτταρικά καρκινώματα του πνεύμονα’’
Συγγραφείς Χ. Τσομπανίδου, Ι. Άντζελ, Σ. Παπότη, Ι. Σαπαρδάνης, Π. Βλασταράκος, Θ. Τόλιου.
Τίτλος “Μεταστατικά νεοπλάσματα του πνεύμονα’’Συγγραφείς Χ. Τσομπανίδου, Ι. Άντζελ, Δ. Πάικος, Ν. Μπαρμπετάκης, Τ. Τσανίδης, Ι. Σαπαρδάνης, Θ. Τόλιου.
Τίτλος “Βρογχογενής καρκίνος πνεύμονα και καρδιακός επιπωματισμός ως συνέπεια μεταστατικής περικαρδιακής νόσου."
Συγγραφείς Ν. Μπαρμπετάκης, Γ. Σαμανίδης, Ι. Άντζελ, Δ. Μπομπότας, Χ. Μπαδήλας, Ι. Σαπαρδάνης, Δ. Πλατογιάννης, Χ. Λαφάρας, Θ. Μπισχινιώτης, Χ. Τσιλίκας.
1-3/12/2006 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κυτταρολογίας, Βόλος.Τίτλος “Συγκριτική μελέτη του ανοσοκυτταροχημικού προφίλ και της εφαρμοζόμενης θεραπείας σε ασθενείς με κακόηθες μεσοθηλίωμα.’’
Συγγραφείς Χαραλαμπίδης Χ, Άντζελ Ι, Καμπάς Λ, Μπαδήλας Χ, Σαπαρδάνης Ι, Παπότη Σ, Βαλερή ΡΜ.
1/4/2007 4ο Σεμινάριο Πνευμονολογικής – Ογκολογικής Κλινικής Α.Ν.Θ Θεαγένειο, Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας.Τίτλος “Στρατηγική αντιμετώπισης του καρκίνου πνεύμονα’’
26/04/2007 3ο Πανελληνίο Διεταιρικό Αντικαρκινικό Συνέδριο, Αθήνα
Τίτλος “Ανάσχεση παραγωγής υγρού σε μεταστατικό ασκίτη από αδενοκαρκίνωμα πνεύμονα, με ενδοπεριτοναϊκές εγχύσεις λιποσωμιακής δοξορουβικίνης: Παρουσίαση περιστατικού’’Συγγραφείς Ι. Άντζελ, Χ. Μπαδήλας, Σ. Παπότη, Ι. Σαπαρδάνης, Δ. Μπομπότας, Σ. Καραχάλιος, Μ. Σιωνίδου, Γ. Σαρίκος.
Τίτλος “Χρόνος διάγνωσης και αντιμετώπισης των περιστατικών στην Πνευμονολογική Ογκολογική Κλινική του Α.Ν.Θ. Θεαγενείου’’
Συγγραφείς Ι. Άντζελ, Σ. Παπότη, Χ. Μπαδήλας, Ι. Σαπαρδάνης, Δ. Μπομπότας, Σ. Καραχάλιος, Μ. Σιωνίδου, Γ. Σαρίκος.
26-29/11/2009 Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, ΘεσσαλονίκηΤίτλος “Έλεγχος αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της εισπνεόμενης καρβοπλατίνης στην αντιμετώπιση ασθενών με ΜΜΚΠ’’
Συγγραφείς Π. Ζαρογουλίδης, Θ. Κοντακιώτης, Δ. Γκιουλέκας, Λ. Σιχλετίδης, Ε. Ελευθεριάδου, Ι. Σαπαρδάνης, Κ. Ζαρογουλίδης.Τίτλος με‘Η χρήση στοχευμένων θεραπειών σε ασθενείς με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα (πρόδρομη λέτη)’.
Συγγραφείς Ε. Μπούτσικου, Π. Ζαρογουλίδης, Ε. Γαλακτίδου, Ι. Σαπαρδάνης, Γ. Μπαλασούλης, Λ. Σακκάς, Θ. Κοντακιώτης, Κ. Ζαρογουλίδης.
Τίτλος ‘Πρόδρομη μελέτη σύγκριση Pemetrexed/ Carboplatin (PC) vs. Docetaxel/ Carboplatin (DC) ως θεραπεία δεύτερης γραμμής σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.Συγγραφείς Ε. Ελευθεριάδου, Π. Ζαρογουλίδης, Γ. Μπαλασούλης, Ε. Μπούτσικου, Χ. Γκιόκα, Ι. Σαπαρδάνης, Θ. Τσιούδα, Θ. Κοντακιώτης, Κ. Ζαρογουλίδης.
Τίτλος “Βρογχογενής καρκίνος πνεύμονα και καρδιακός επιπωματισμός ως συνέπεια μεταστατικής περικαρδιακής νόσου."Συγγραφείς Ν. Μπαρμπετάκης, Γ. Σαμανίδης, Ι. Άντζελ, Δ. Μπομπότας, Χ. Μπαδήλας, Ι. Σαπαρδάνης, Δ. Πλατογιάννης, Χ. Λαφάρας, Θ. Μπισχινιώτης, Χ. Τσιλίκας.
1-3/12/2006 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κυτταρολογίας, Βόλος.
Τίτλος “Συγκριτική μελέτη του ανοσοκυτταροχημικού προφίλ και της εφαρμοζόμενης θεραπείας σε ασθενείς με κακόηθες μεσοθηλίωμα.’’Συγγραφείς Χαραλαμπίδης Χ, Άντζελ Ι, Καμπάς Λ, Μπαδήλας Χ, Σαπαρδάνης Ι, Παπότη Σ, Βαλερή ΡΜ.
1/4/2007 4ο Σεμινάριο Πνευμονολογικής – Ογκολογικής Κλινικής Α.Ν.Θ Θεαγένειο, Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας.
26/04/2007 3ο Πανελληνίο Διεταιρικό Αντικαρκινικό Συνέδριο, ΑθήναΤίτλος “Ανάσχεση παραγωγής υγρού σε μεταστατικό ασκίτη από αδενοκαρκίνωμα πνεύμονα, με ενδοπεριτοναϊκές εγχύσεις λιποσωμιακής δοξορουβικίνης: Παρουσίαση περιστατικού’’
Συγγραφείς Ι. Άντζελ, Χ. Μπαδήλας, Σ. Παπότη, Ι. Σαπαρδάνης, Δ. Μπομπότας, Σ. Καραχάλιος, Μ. Σιωνίδου, Γ. Σαρίκος.
Τίτλος “Χρόνος διάγνωσης και αντιμετώπισης των περιστατικών στην Πνευμονολογική Ογκολογική Κλινική του Α.Ν.Θ. Θεαγενείου’’Συγγραφείς Ι. Άντζελ, Σ. Παπότη, Χ. Μπαδήλας, Ι. Σαπαρδάνης, Δ. Μπομπότας, Σ. Καραχάλιος, Μ. Σιωνίδου, Γ. Σαρίκος.
26-29/11/2009 Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, Θεσσαλονίκη
Τίτλος “Έλεγχος αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της εισπνεόμενης καρβοπλατίνης στην αντιμετώπιση ασθενών με ΜΜΚΠ’’Συγγραφείς Π. Ζαρογουλίδης, Θ. Κοντακιώτης, Δ. Γκιουλέκας, Λ. Σιχλετίδης, Ε. Ελευθεριάδου, Ι. Σαπαρδάνης, Κ. Ζαρογουλίδης.
Τίτλος με‘Η χρήση στοχευμένων θεραπειών σε ασθενείς με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα (πρόδρομη λέτη)’.Συγγραφείς Ε. Μπούτσικου, Π. Ζαρογουλίδης, Ε. Γαλακτίδου, Ι. Σαπαρδάνης, Γ. Μπαλασούλης, Λ. Σακκάς, Θ. Κοντακιώτης, Κ. Ζαρογουλίδης.
Τίτλος ‘Πρόδρομη μελέτη σύγκριση Pemetrexed/ Carboplatin (PC) vs. Docetaxel/ Carboplatin (DC) ως θεραπεία δεύτερης γραμμής σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
Συγγραφείς Ε. Ελευθεριάδου, Π. Ζαρογουλίδης, Γ. Μπαλασούλης, Ε. Μπούτσικου, Χ. Γκιόκα, Ι. Σαπαρδάνης, Θ. Τσιούδα, Θ. Κοντακιώτης, Κ. Ζαρογουλίδης.Τίτλος Ο ρόλος των αναλόγων σωματοστατίνης σε συνδυασμό με αντι-νεοπλασματικούς παράγοντες στην αντιμετώπιση των ασθενών με μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα (πρόδρομα ευρήματα)’’
Συγγραφείς Ε. Ελευθεριάδου, Γ. Γερασίμου, Π. Ζαρογουλίδης, Χ. Γκιόκα, Ι. Σαπαρδάνης, Θ. Κοντακιώτης, Α. Γκοτζαμάνη-Ψαράκου, Ν. Καρατζάς, Κ. Ζαρογουλίδης.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Κ. Παζαΐτου, Δ. Σαχπαζίδου, Δ. Παπαδοπούλου, Ι. Σαπαρδάνης, Μ. Φυλακτάκης, Χ. Γρηγοριάδης, Γ. Γαλακτίδου, Α. Κορτσάρης, Η. Βαϊνάς. “Υποδοχείς του τύπου-ινσουλίνης (IGF-1-R) και του επιδερμικού (EGF-R) αυξητικού παράγοντα σε πρωτοπαθείς όγκους εγκεφάλου (ΠΟΕ). Σημασία για την πορεία και την ορμονοθεραπεία τους’’. Βιβλίο περιλήψεων 26ου Πανελλήνιου συνεδρίου ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού, 18-21 Μαρτίου 1999, Αθήνα, σελ 105.
Άντζελ Ι, Σαπαρδάνης Ι. ‘‘Χορήγηση ερυθροποιητίνης Β σε ασθενείς με αναιμία με πρωτοπαθή καρκίνο πνεύμονα’’. Νοσοκομειακά Χρονικά, 62 (Σ 2000): 288.
Ν. Μπαρμπετάκης, Χ. Κωνσταντινίδης, Θ. Αντωνιάδης, Ι. Άντζελ, Ι. Σαπαρδάνης, Κ. Καπλάνης, Χ. Τσιλίκας. Κακοήθεις πλευριτικές συλλογές και γυναικολογικός καρκίνος. Ελληνική Χειρουργική Ογκολογία 2005, 5(3) 128-131.
Ι. Άντζελ, Χ. Μπαδήλας, Ε. Μπούτσικου, Σ. Παπότη, Ι. Σαπαρδάνης, Γ. Σαρίκος. Πνευμονολογική φυματίωση και φυματιώδης σπονδυλίτιδα: Παρουσίαση περιστατικού’. Ελληνική Ιατρική 2006, 72 (Σ1): 230.
Ι. Άντζελ, Σ. Παπότη, Ε. Μπούτσικου, Ι. Σαπαρδάνης, Χ. Μπαδήλας, Γ. Σαρίκος. Μακρά επιβίωση με τοπική θεραπεία σε καρκίνο πνεύμονα: Παρουσίαση περιστατικού’’. Ελληνική Ιατρική 2006, 72 (Σ1): 231.
Ε. Μπούτσικου, Ι. Άντζελ, Σ. Παπότη, Ι. Σαπαρδάνης, Χ. Μπαδήλας, Γ. Σαρίκος. Καρκίνος Πνεύμονα σε φορέα β-Μεσογειακής αναιμίας: Παρουσίαση περιστατικού’’. Ελληνική Ιατρική 2006, 72 (Σ1): 232.Ι. Άντζελ, Ι. Σαπαρδάνης, Σ. Παπότη, Ε. Μπούτσικου, Χ. Μπαδήλας, Γ. Σαρίκος. Καρκίνος πνεύμονα και σπάνια μετάσταση: Παρουσίαση περιστατικού. . Ελληνική Ιατρική 2006, 72 (Σ1): 233.
Χ. Τσομπανίδου, Ι. Άντζελ, Δ. Πάικος, Ν. Μπαρμπετάκης, Κ. Τσανίδης, Ι. Σαπαρδάνης, Θ. Τόλιου. "Μεταστατικά νεοπλάσματα του πνεύμονα. Πνεύμων 2006, Συμπληρωματικό Τεύχος, σελ. 38, ΑΑ 018.
Χ. Τσομπανίδου, Ι. Άντζελ, Σ. Ποπότη, Ι. Σαπαρδάνης, Π. Βλασταράος, Θ. Τόλιου. "Προγνωστική εκτίμηση του δείκτη πολλαπλασιασμού Κ167 στα μη-μικροκυτταρικά καρκινώματα τού πνεύμονα." Πνεύμων 2006, Συμπληρωματικό Τεύχος, σελ. 38, ΑΑ 017.
Ν. Μπαρμπετάκης, Γ. Σαμανίδης, Ι. Άντζελ, Δ. Μπομπότας, Χ. Μπαδήλας, Ι. Σαπαρδάνης, Δ. Πλατογιάννης, Χ. Λαφάρας, Θ. Μπισχινιώτης, Χ. Τσιλίκας. Βρογχογενής καρκίνος πνεύμονα και καρδιακός επιπωματισμός ως συνέπεια μεταστατικής περικαρδιακής νόσου. Πνεύμων 2006, Συμπληρωματικό Τεύχος, σελ. 41, ΑΑ 031.
Χαραλαμπίδης Χ, Άντζελ Ι, Καμπάς Λ, Μπαδήλας Χ Ι, , Σαπαρδάνης Παπότη Σ, Βαλερή ΡΜ. Συγκριτική μελέτη του ανοσοκυτταροχημικού προφίλ και της εφαρμοζόμενης θεραπείας σε ασθενείς με κακόηθες μεσοθηλίωμα. Ογκολογική Ενημέρωση, 7o Πανελλήνιο Συνέδριο Κυτταρολογίας, 1-3 Δεκεβρίου 2006, Βόλος, 8 (Σ4/1):29
Ι. Άντζελ, Χ. Μπαδήλας, Σ. Παπότη, Ι. Σαπαρδάνης, Δ. Μπομπότας, Σ. Καραχάλιος, Μ. Σιωνίδου, Γ. Σαρίκος. “Ανάσχεση παραγωγής υγρού σε μεταστατικό ασκίτη από αδενοκαρκίνωμα πνεύμονα, με ενδοπεριτοναϊκές εγχύσεις λιποσωμιακής δοξορουβικίνης Παρουσίαςη περιστατικού’’. Πρακτικά 3ου Πανελλήνιου Διεταιρικού Αντικαρκινικού Συνεδρίου, Αθήνα 26-29 Απριλίου 2007, σελ. 258.
Ι. Άντζελ, Σ. Παπότη, Χ. Μπαδήλας, Ι. Σαπαρδάνης, Δ. Μπομπότας, Σ. Καραχάλιος, Μ. Σιωνίδου, Γ. Σαρίκος. “Χρόνος διάγνωσης και αντιμετώπισης των περιστατικών στην Πνευμονολογική Ογκολογική Κλινική του Α.Ν.Θ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ’.’ Πρακτικά 3ου Πανελλήνιου Διεταιρικού Αντικαρκινικού Συνεδρίου, Αθήνα 26-29 Απριλίου 2007, σελ. 268.
Ι. Άντζελ, Σ. Παπότη, Χ. Μπαδήλας, Ι. Σαπαρδάνης, Δ. Μπομπότας, Σ. Καραχάλιος, Μ. Σιωνίδου, Γ. Σαρίκος. “Μέση επιβίωση και υποτροπή ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα στην Πνευμονολογική-Ογκολογική Κλινική του Α.Ν.Θ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟY’’. Πρακτικά 3ου Πανελλήνιου Διεταιρικού Αντικαρκινικού Συνεδρίου, Αθήνα 26-29 Απριλίου 2007, σελ. 273.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Sarikos G, Baka S, Glaktidou G, Sapardanis J, Kortsaris AH. "ΙFN-γ in the management of malignant pleural effusions. 10th International Congress on Anti-Cancer treatment. Book of abstracts, ICACT 10th International congress on anti-cancer treatment, 31 Jan- 3 Feb 2000, P249, p.228.
“Immunocytochemical evaluation of 4 antibodies in correlation with new therapeutic procedure in patients with mesothelioma”, Acta Cytologica 2007, 51 (S2): p.338.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
2ο Βραβείο καλύτερη προφορικής ανακοίνωσης στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδρια Νοσημάτων Θώρακος, Θεσσαλονίκη 26-29 Νοεμβρίου 2009, για την εργασία με θέμα: ‘Έλεγχος αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της εισπνεόμενης καρβοπλατίνης στην αντιμετώπιση ασθενών με ΜΜΚΠ και συγγραφείς: Π. Ζαρογουλίδη, Θ. Κοντακιώτη, Δ. Γκιουλέκα, Λ. Σιχλετίδη, Ε. Ελευθεριάδου, Ι. Σαπαρδάνη, Κ. Ζαρογουλίδη.